Litjrennbua
Denne fløterbua ved Litj-renna i Femundsmarka ble satt opp først på 1950-tallet, som erstatning for ei tømmerbu som sto her før.
På 1700-tallet ble det gravd fløtningskanaler og bygd dammer i Langtjønnvassdraget, for å kunne fløte ved og tømmer fra Femunden og ned til Røros. Senere ble kanalene gjort om til tømmerrenner. Litj-renna er tømmerrenna som forbinder Rundtjønna med Litj-Langtjønna.
På åpent vann ble tømmeret samla innenfor ei lenke av flytende tømmerstokker, en såkalt "bom", og slept over sjøen. I nyere tid ble det brukt en "varpbåt" til dette, dvs. en båt som er konstruert til å kunne slepe tømmerbommer. Båten ble trukket over båtdraget som går parallelt med renna.
Litt nord for bua i Rundtjønna ligger rester etter ei lense (tømmerstokker som er lenket sammen) som skulle hindre tømmeret i å drive inn på grunna innafor. Fram til 1890-tallet ble lensestokkene bundet sammen med vier. Disse ble vridd ved hjelp av et hull i stammen på ei furu. Slike furutrær med hull i ble kalt "bomtall" (tall = furu på svensk), og en av dem står ved Røstbekken øst for Stensundet.
Ved Stensundet finnes rester etter ei gammel fløterbu.
1994-1996 ble rennene og dammene restaurert som en viktig del av verdenskulturminnet Røros. I 2012 ble det satt opp ny utedo.
Litjrennbua ble i 2017 fredet av Riksantikvaren som del av landsverneplan for Statskogs kulturhistoriske eiendommer. Hjelp oss å ta vare på verneverdiene for etterslekta. Bua kalles også Litjlantjønnbua.
Bua ligger i langtjønna landskapsvernområde. Kanopadling, fiske, småviltjakt, kulturminner og bærplukking i lettgått turterreng.