Hopp til hovedinnhold
Zoom In
Zoom Out
Enter fullscreen
©️ Geodata AS, Kartverket, Geovekst og kommunene, OpenStreetMap
Powered by Esri
Laster kart
Annet

Roastgamma

Rundt 1930 satte Kåre Grådal og Hartvig Thørn opp ei koie med 2,25x2,75 m grunnflate av horisontale kløvninger og med torvtak. De to var arbeidslause og skulle leve av jakt, fiske og bærplukking i Femundsmarka.

Men koia var ulovlig oppsatt, og dette ble rapportert til Kopperverket som den gangen var grunneier. Det ble rettssak, og koia måtte rives. Kåre og Hartvig satte opp en slags gamme med stående stokker og skrå vegger i stedet, og denne fikk lov å stå. Men det var noe trangere om plassen inne.

Under krigen spedde de to karene på inntekta med smugling av snus over fra Sverige.

Kåre Grådal (1911-1945) var en dyktig snekker og felemaker, men det gikk ikke å leve av. Han tilbrakte stadig mer tid i Femundsmarka. Som den håndverkeren han var, ordna han visstnok også elektrisk lys her i koia, med hjelp av vasshjul i bekken, sykkelhjul, sykkeldynamo og lommelyktpærer. Han ble god venn med Stor-Hans (Hans Olof Hansson, 1870-1946, som hadde tilhold i Femundsmarka fra 1908 til 1946), og de gikk ofte sammen og bar utstyr for turistene i marka.

Under krigen var Kåre kurér. 9. mai 1945 kryssa han isen på Femunden for å hente bortgjemte gevær i et ”høltre” innafor Granbekkvika. Han gikk igjennom den dårlige vårisen og drukna – bare en skistav ble funnet igjen.

Etter avtale med Statskog fikk Røros fjellstyre satt opp ei ny gamme her i 1984/-85. Gamma ble oppført av medlemmer fra Røros Jeger-og Fiskeforening. Statskog overtok som eier fra og med 2004.

Gamma ligger i Femundsmarka nasjonalpark. Fiske, småviltjakt og bærplukking i lettgått turterreng.

Roastgamma blir også kalt Roastkoia eller Roastkoja.

Spesifikasjoner

Pris
Fri bruk
Antall soveplasser
2
Areal
9 m2
Avstand til vei (vinter)
11 km
Avstand til vei (sommer)
7 km
Oppvarming
Ved
Belysning
Ingen
Toalett
Nei
Kokemuligheter
Ved
Driftstatus
Tilgjengelig
Veibeskrivelse
Sommer: Båt fra Synnervika til Røsanden. DNT-sti fra Røsanden fram til nordre enden av Nedre Roasten ca 6 km. Herfra i stiløst terreng østover ca 1 km til Roastkoia. Husk kart.

Vinter: Fra parkeringsplassen i Synnervika over isen til Røsanden, deretter DNT stien opp til Røvollen. Videre østover ca 1 km til gamma, som ligger på nordsiden av roasten. Husk kart.