Hva gjør du i møte med bjørn?
Spill død? Gjør deg stor? Kast fra deg noe? Skråle? Skyte? Hva bør du egentlig gjøre om du kommer for tett på Norges største rovdyr?
Hvor lever brunbjørnen, hva spiser den og hvordan jakter den? Menyen er uvanlig bredspektret. Det store dyret har en fenomenal evne til å få i seg energi fra blåbær og maur, men går absolutt ikke av veien for å ta elg og reinsdyr.
Lær mer av en av landets fremste bjørneforskere og hør hva du ikke bør gjøre om du kommer ubehagelig nært.
Tallene skremmer ingen
Sjansen for å støte på bjørn er uhyre liten, noe du får høre mer om i ukens episode av Jakt- og fiskepodden. Der er nemlig seniorforsker i NINA, Ole-Gunnar Støen på besøk.
Det finnes noen dokumenterte tilfeller av mennesker som blir drept eller skadet av bjørn, men forekomsten i Norge er statistisk sett ikke noe som burde skremme noen ut av skogen.
Jakt- og fiskepodden på Spotify
Jakt- og fiskepodden på Apple Podcast
Se innspillingene av Jakt- og fiskepodden på Naturkanal1
Artikkelen fortsetter etter bildet
Hvis det usannsynlige skjer
Men statistikk er statistikk. Brunbjørnen er helt overlegen i våpenløs kamp med deg, og nakkehårene dine vet veldig godt at den er i skogen hvor du jakter, fisker, plukker sopp og bær og går turer.
Hvis det usannsynlige faktisk skjer og du kommer tett på en bjørn, hva gjør du da?
En del mener at det er lurt å late som om man er død. Noen vil velge å løpe, gjøre seg stor og eller skråle av full hals. Ole-Gunnar Støen er ikke like overbevist om hvor lure alle de velmenende rådene er.
Mange ganger handler det nemlig om å gjøre minst mulig. Andre ganger gjør du lurt i å trekke deg rolig tilbake. Mer om det kan du høre i podcastepisoden.
To bjørneepisoder
Ukens episode fokuserer mest på møter mellom mennesker og bjørn. Synes du dette rovdyret er spennende og har lyst til å vite mer, kan du like godt få med deg forrige ukes episode. Da var også Støen gjest i en halvtimes prat om bjørnen og hvordan den lever i norsk natur.
Ulv, gaupe og jerv
Jakt- og fiskepodden har flere ganger snakket om de store rovdyrene.
I "157 På innsiden av norsk ulvejakt" får du mer innsikt i hvordan denne spesielle jakta foregår.
I "31 Ulv! Ulv!" er ulvekjenner og professor Barbare Zimmermann med i en samtale om hvorfor ulv kun kan diskuteres med utestemme.
I "35 Grenseløs forvaltning" har vi en prat hvor elg, jerv og ulv ses i sammenheng, også over grensa til Sverige.
Vi har også laget "186 Gaupejakt" som handler om en av skogens dyktigste jegere som trives i ulendt terreng og kan legge ned ganske store byttedyr.
Vil du ha nyhetsvarsel fra oss på e-post? Da kan du registrere deg her.
Jaktfeber?
Jakt- og fiskepodden har nå mer enn 200 episoder i arkivet.
Du finner episoder om elgjakt, hjortejakt, rådyrjakt, andejakt, skogsfugljakt, beverjakt, gåsejakt, kråkejakt, bukkejakt, toppjakt, vinterjakt, revejakt, villsvinjakt, hundedressur, våpenvalg, støkkjakt, jerpejakt, rugdejakt, villreinjakt, våpenfrakt, duejakt, jaktutstyr og mye mer.
Fiskefeber?
Om fiskeinteressen er større, kan du lete deg frem til ørretfiske med mark, sluk, spinner, oter og flue, catch and release, dypdykk i valg av fluestenger, fluer og utstyr, fiskevakenes mysterium, eventyret Rapala, riktig vin til fisk, laksefiske, makrellstørjefiske, kveitefiske, harrfiske, klubbefiske, vindusfiske, gjeddefiske og mye mer.
Feberløs?
Og om du ikke er så interessert i verken jakt eller fiske, kan du jo få vintips fra Merete Bø, diskusjon om naturtap og klimakrise med Dag Hessen, om å ha med barn på tur med "Mina og meg", drambrygging med mesterbrygger Espen Farstad og mye mer.
Passert millionen
Statskog SF gir ut podcasten i nært samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). Over 200 episoder er gratis tilgjengelig på alle podcastplattformer. Antall lyttinger har passert en million.
Nye episoder slippes fredager på podcastplattformer, og sendes som lineær TV på Naturkanal1 påfølgende uke.
Jakt- og fiskepodden på Spotify
Jakt- og fiskepodden på Apple Podcast
Se innspillingene av Jakt- og fiskepodden på Naturkanal1