Nasjonalskatt åpen for alle
Om feriepengene er brukt opp har du likevel råd til hytteovernatting. Enkle buer og koier i hele landet er gratis og åpne for alle.
- De største opplevelsene ligger ofte i de små tingene. Noen har oppdaget verdiene i Statskogs åpne buer og koier, men for mange er de fortsatt skjulte skatter. De er gratis, har enkel standard, gir ly for vær og vind og er åpne for alle. Dette bygger på norske, tillitsbaserte turtradisjoner som jeg tror jeg mange andre land misunner oss, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.
Over: Pikhåghytta i Saltfjellet - Svartisen nasjonalpark
Statskog legger til rette for friluftsliv i Norge. Vedlikehold og drift av drøyt 100 åpne buer i hele landet utgjør en del av denne tilretteleggingen. I noen områder, som i Femundsmarka, ligger de åpne buene så tett at du kan gå fra bu til bu. Andre egner seg som et dagsturmål og en kveldstur. De fleste buene ligger imidlertid så langt fra vei at det passer å pakke sekk og sette av en dag eller to.
- Tar du til takke med brisk, utedo og vann fra bekken, så har vi temmelig unike steder å by på. Noen har ei bu som mål for en dagstur, mens andre legger seg til for ei natt før de går videre, sier kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad (under)
Favoritter landet rundt
Ti personer i Norge har nå plukket ut sin favorittbu. En av dem er Espen Farstad fra Asker, informasjonssjef i Norges jeger og fiskerforbund.
- Jeg velger meg Galtstrømmen (bildet under), en fluefiskers drøm. En sommerkveld i Galtstrømmen burde alle fluefiskere få med seg. Dette er ei ljørkoie av den gamle sorten, med benker rundt et åpent ildsted der du kan fyre opp etter en god fiskeøkt. Koia er felles rikdom og en klar favoritt for meg, sier Farstad.
Les mer om ti favoritter som er valgt ut landet rundt
Vi har fått ti ivrige brukere til å fortelle litt om sitt forhold til bua.
100-årsbua i Narvik Sølvi Føre (64) | Klubbfjelltjønnhytta i Grane Steinar Brubakk (80) |
Allmenningsbua i Harstad Edmund S. Sareussen (77) | Fautbua i Røros - Femundsmarka Hallvard Neby (65) |
Storjordfjellkoia i Saltdal - Junkerdal naturreservat Trygve Næss (70) | Holsjøkoia i Meldal Kjell N. Ljosen (56) |
Storskogvasshytta i Sørfold - Rago nasjonalpark Steinar Strand (62) | Lunnaashytta i Modum - Finnemarka Erik Brenden (62) |
Verdalen i Rana - Virvassdalen Odd Guldvik (77) | Galtstrømmen i Engerdal Espen Farstad (59) |
Her kan du bestille håndboka "Åpne buer og koier i Statskog"
Åpne buer og koier
Om det omtales som ei bu, koie eller gamme avhenger både av type bygg og hvor i landet bygget er. Flertallet har en fortid som overnattingssted for tømmerhoggere og tømmerfløtere. Det finnes også våningshus på gamle fjellgårder, jakt- og fiskebuer, stabbur og andre små krypinn med sin egen forhistorie.
Luksus i tradisjonell forstand er det imidlertid ikke. De er ofte 10-15 kvadratmeter, har ofte et par brisker å sove på og en ovn hvor du kan fyre opp. Den minste koia er på fire kvadratmeter. Mat, sovepose og liggeunderlag må du ha med deg selv, og buene kommer garantert uten wifi. Dermed får du ekstra tid til ettertanke mens bjørkeveden knitrer i ovnen.