Hopp til hovedinnhold
Røosbua ligger like ved utløpet av elva Røa
Sjur Åsgård
Hytter og friluftsliv

Nytt torvtak sikrer fremtiden for Røosbua i Femundsmarka

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

Røosbua, en åpen bu ved bredden av Røa-elva, har nylig fått et nytt torvtak etter en nødvendig renovering. Med hjelp fra Fjelltjenesten og Engerdal Fjellstyre er bua nå klar til å gi ly og varme til nye generasjoner turfolk.

Fæmunden II anløper brygga ved Røosbua Sjur Åsgård

Fæmunden II anløper brygga ved Røosbua

Bygget i 1930 for skogsarbeidere, har Røosbua lenge vært et viktig stoppested for turgåere, fiskere og padlere i Femundsmarka nasjonalpark. Bua ligger ved utløpet av elva Røa, som skiller Engerdal og Røros, og ved brygga der rutebåten M/SFæmund II anløper om sommeren. Mange bruker bua som ly mens de venter på båten, og den har også vært et populært overnattingssted for slitne turgåere.

I september gjennomgikk bua en sårt tiltrengt renovering. Det gamle torvtaket begynte å lekke etter at torvholdstokkene hadde falt av, og plastikken og pappen under var delvis revnet.

- Det var på høy tid med et nytt tak. Nå er bua sikret for fremtiden, og klar for å ta imot både slitne turgåere og natursøkende friluftsfolk, sier Sjur Åsgård i Statskog Fjelltjenesten, som ledet arbeidet sammen med Tore Stengrundet i Engerdal Fjellstyre.


Apostlenes hester frakter torva - her ved Tore Stengrundet Sjur Åsgård

Apostlenes hester frakter torva - her ved Tore Stengrundet

Tradisjonelt håndverk sikret taket til Røosbua Sjur Åsgård

Tradisjonelt håndverk sikret taket til Røosbua

Selv om noen kaller den "Stor-Hans bua" etter eneboeren Hans Olof Hansson, var det i liten grad han som brukte den. Bua har derimot vært et fristed for generasjoner av skogsarbeidere og friluftsfolk, og er en viktig del av Statskogs friluftstilbud. For Statskog er det avgjørende å bevare historiske bygg som Røosbua, både som en del av kulturarven og som et tilbud til naturglade besøkende.

Ønsker du å abonnere på nyheter fra Statskog? registrere deg her.

Røosbua - trivelig og enkel Torkel Skoglund

Røosbua - trivelig og enkel

Statskogs åpne buer og koier

Om det omtales som ei bu, koie eller gamme avhenger både av type bygg og hvor i landet bygget er. Flertallet har en fortid som overnattingssted for tømmerhoggere og tømmerfløtere. Det finnes også våningshus på gamle fjellgårder, jakt- og fiskebuer, stabbur og andre små krypinn med sin egen forhistorie.

Det koster ikke noe å bruke disse, og luksus i tradisjonell forstand bør du ikke forvente. De er ofte 10-15 kvadratmeter, har ofte et par brisker å sove på og en ovn hvor du kan fyre opp. Den minste koia er på fire kvadratmeter. Mat, sovepose og liggeunderlag må du ha med deg selv, og buene kommer garantert uten wifi. Dermed får du ekstra tid til ettertanke mens bjørkeveden knitrer i ovnen.

Våre åpne buer og koier er ikke ment for lengre opphold, maksimalt en overnatting eller to. Les mer om "buvettreglene" her.

Tilrettelegging for friluftsliv inngår som en del av de sektorpolitiske oppgavene Statskog skal utføre i henhold til avtale med Landbruks- og matdepartementet.

Se oversikten over Statskogs åpne buer og koier