Hopp til hovedinnhold
Horselvern
Trond Gunnar Skillingstad
Jakt og fiske

Ørets irrganger, smedsyke og utsatte jegere

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Utallige jegere har nedsatt hørsel og tinnitus. Bli med når vi lar lyden av jeger og audiograf Craig Furunes bølge inn i ørets irrganger.

Det er Jakt- og fiskepodden som har dratt kunnskap ut av en svært pedagogisk Furunes. Til daglig jobber han i Helse Nord-Trøndelag, mens fritiden svært gjerne går med til jakt og fiske.

Etter at et høylytt kor av jegere har etterspurt episoder om hørsel, hørselsskader og ikke minst hvordan jegere kan ta vare på hørselen, har podcast-trioen endelig lyttet til innspillene.

Stigbøylen og...

Fagsjefen for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget, har pådratt seg noe Furunes kan fortelle gikk under navnet "smedsyke" i tidligere tider. Espen Farstad får også utfordret sine prioriteringer når han velger å gå uten hørselvern under støkkjakt etter skogsfugl.

Du husker vel det du lærte om hammeren, ambolten og stigbøylen? Craig tar oss med enda dypere inn i hørselens oppbygning og svarer etter beste evne ut podcast-trioens spørsmål og fordommer.

- Vi er følsomme for lyd fordi vi er så avhengige av et stort spekter, ikke minst til å tolke tale og for å orientere oss om verden rundt oss, fastslår Craig før han forteller hvordan lydbølgene fanges opp av øret, går gjennom en rekke mekanismer i øret før det blir fortolket av min og din hjerne.

Dette utrolig spennende og viktige temaet lot vi få en dobbeltepisode. Ukens episode er del 1.

Skattekiste

Jakt- og fiskepodden er Norges største podcast innen friluftsliv. Statskog leverer den gratis i godt samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Vi har nå gitt ut 263 episoder. Les mer om podcasten og TV-serien vår, "Vilt hekta", på dette nettstedet.

Du kan også gå direkte inn på podcasten her (Spotify) og her (Apple pod). Innspillingene filmes og sendes på Naturkanal1.

Craigfurunes

Craig Furunes er audiograf og selv aktiv jeger og fisker.