Hopp til hovedinnhold
Eiteråfjellet - fjellgård på Helgeland - med nytt torvtak
Lars Lorentzen
Hytter og friluftsliv

Restaureringen av fjellgården Eiteråfjellet er fullført

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

Restaureringen av det tidligere våningshuset på Eiteråfjellet i Vefsn, ofte kalt Fjellgården, er ferdigstilt. Huset ligger vakkert til på de gamle vollene med vid utsikt over dalføret Skjørlegda og mot Visttindan i sør. Det er et åpent og ulåst tilbud til folk som ferdes i fjelltraktene på leia mellom Eiterådalen og Inner-Visten.

Fra renoveringen av fjellgården Eiteråfjellet -åpent hus - på Helgeland Sjur Åsgård

Håndplukket mannskap med spisskompetanse innen tradisjonshåndverk

På grunn av byggets vernestatus har håndverkerne gått nøye og omfattende til verks. Spisskompetansen kommer fra verdensarvstedet Røros. Sjur Åsgård i Statskog Fjelltjenesten arbeider til daglig med vedlikehold av åpne buer og hytter av historisk verdi på Statskogs grunn i Midt-Norge. Hans kompetanse og solide erfaring har vært av stor betydning.

Arbeidslaget har bestått av snekker Johannes Fagerbakk fra Eiterådalen og Aron Eggen som utdanner seg til tradisjonshandverker ved Hjerleid Handverksskole på Dovre. Faren til Aron, Sune Ankjær Eggen, har vært med som handlanger og Jerker Nivfors, tradisjonshandverker fra Røros har bistått. Laget har vært toppet med lokalkjente og nevenyttige Lars Lorentzen hos Fjelltjenesten i Nordland som har fulgt opp fjellgården gjennom lang tid.

Eiteråfjellet - fjellgård på Helgeland - nytt tømmer i veggene Lars Lorentzen

Fra innerst til ytterst

Sjur forteller at arbeidet startet med fjerning av torv og tak og utskifting av råteskadde og dårlige bygningsdeler i konstruksjonen, både i bindingsverk, i tømmerkasse og i takkonstruksjon. Arbeidslaget skiftet ut 60 meter råteskadd laftetømmer, knekte beta i takbukken og råtten etasjebjelke.

Det ble laget ny konstruksjon i «skøtet», terrengjustering og drenering, og det ble satt opp et nytt vasshus. Tak er istandsatt og tett. Det er foretatt overflatedrenering, legging av torvtak, og istandsetting av etasjeskiller og himling på stue. Med andre ord et omfattende arbeid er lagt ned.

Eiteråfjellet - fjellgård på Helgeland - nyrenovert oppholdsrom Sjur Åsgård

Historien

Den gamle fjellgården Eiteråfjellet ofte kalt «Fjellgården», ble fraflyttet i 1918. Bygningen ble seinere tidvis brukt som innlosjering av skogsarbeidere fram til 1937.

Våningshuset til Eiteråfjellet stod mer eller mindre til forfall i mange år. Beslutningen om å ta vare på husværet ble tatt allerede i i 1978.

Bygningen ble i 2017 vernet som en del av landsverneplanen for Statskogs kulturhistoriske eiendommer.

- Fram til et par år siden, utførte vi arbeidet mer som nødhjelp-reparasjon. Det ble etter hvert tydelig at mer måtte gjøres. I 2023 ble restaurering satt i gang og arbeidet ble sluttført nå i sommer, sier Lars Lorentzen i Statskog Fjelltjenesten i Nordland.

Våningshuset på fjellgården framstår igjen som et historisk vitnesbyrd.

Les mer om Statskogs åpne hus, buer og koier her.

Eiteråfjellet - fjellgård på Helgeland - nyrenovert oppholdsrom Lars Lorentzen

Markerer ferdigstilt restaurering med fjellgårdsdag på Eiteråfjellet

Søndag 8. september, i forbindelse med kulturminnedagene 2024, ønsker fagsjef friluftsliv i Statskog, Nils Aal, alle som vil legge søndagsturen ut i det fri, velkommen til Eiteråfjellet

- Besøkende vil få svartkjelkaffe og saft samt «kaffebrød» og pølser fra klokka 11.00, forteller Nils. - Etter kaffekosen, vil byggeleder Sjur Åsgård orientere om restaureringsarbeidet fra 12.00 Det blir også en liten bolk med lokalhistorie. De som ønsker det kan delta i en konkurranse med natur- og kulturminnespørsmål. Statskog vil trekke ut premier blant deltakerne som en takk for at de tok turen!

Det er knapt 2,5 km å gå langs sti fra skogsbilvegen ved Sandvikbakken i Eierådalen. Parkering langs vegkanten av skogsbilvegen. Velkommen!

Bålkaffe Geir Wagnild