Unødvendig å drøye juletrekjøpet
Mange venter lengst mulig med å kjøpe juletre for å unngå at nålene faller av. Men du kan fint kjøpe det allerede nå, ifølge treekspert.
Det selges rundt to millioner juletrær nå i desember, de fleste i løpet av de siste dagene før julaften.
– Juletreet kan godt kjøpes allerede to-tre uker før jul. Treet må da stå utendørs i ventetida, helst i skygge og med stammen mot bakken. Der blir det stående i dvale til du tar det inn, sier utmarkskonsulent Olaf Landsverk i Statskog.
Treet du velger bør være friskt i fargen og ikke ha krøllete nåler.
– Seriøse selgere oppgir når juletreet er hogd. En del merker også treet med opprinnelse og hogstuke, sier Landsverk.
– Nålefall eller bleke, misfargede nåler tyder på at det er et dårlig tre. Hvis selgeren i tillegg kvier seg for å ta treet ut av nettet, kan det tyde på at det ikke er av topp kvalitet, sier han.
Unngå sjokk
Foreløpig er vinteren uvanlig mild, men hvis det kommer frost før treet utenfor skal i hus, må det akklimatiseres.
– Det er viktig at treet ikke får sjokk. Overgangen i temperatur og luftfuktighet må ikke bli for brå. Ta det inn i gangen, garasjen eller kjelleren hvor temperaturen ikke er så høy. La det stå der til det har fått tint opp, sier Statskogs juletreekspert.
Før treet havner i juletrefoten, bør du skjære av cirka fem centimeter av stammen for å få en frisk snittflate for vannopptak.
– Treet bør stå i vann hele tiden for lengst mulig å hindre nålefall. Når et tre kommer inn i varmen, våkner det og må ha vann for ikke å miste nålene, sier Landsverk.
Ikke nok norske trær
Det anslås at om lag 400 000 av oss skaffer oss trær fra egen skog eller fra venner og bekjente. Resten kjøper.
Langt i fra alle får seg et norsk juletre.
– For et par år siden var det stort tilbud av juletrær i Europa og prisene var lave, noe som førte til redusert planting, også i Norge.
Dermed er det i dag for lite salgsklar produksjon av norske trær i forhold til etterspørselen. Hvor stor årets underdekning vil bli, er for tidlig å si, sier daglig leder Terjer Hidle i Norsk Pyntegrønt.
Hun tror imidlertid det ikke blir manko på juletrær. Importen redder oss, særlig trær fra Danmark.
– Norge har vært nettoimportør av juletrær i mange år, men om få år er vi selvforsynt igjen. Norske juletreprodusenter har store felt på gang, sier Hidle.
Serbergran
Edelgran regnes som mest egnet i stua siden den slipper nålene senere enn vanlig gran.
– Men hvis du er nøye med overgangen fra kaldt til varmt, og treet ikke går tomt for vann, kan også vanlig gran, eller for eksempel serbergran, greie seg fint, sier Olaf Landsverk i Statskog.
Statskog driver selv ikke aktivt med juletresalg til privatmarkedet, men har mange trær i skogen og har blant annet levert den offisielle julegranen til Bergen i 18 år.